Kilimanjaro Mount Meru Challenge

Afgesloten Je kunt niet meer doneren of in actie komen
van totaal € 100.000 (92%)

In 2020 klommen we naar de top van de Mount Meru in Tanzania, naar 4.566 hoogte. Hiermee haalden we €92.428 op voor een geweldig VSO-project in Noord-Tanzania. Het RISE-programma verbetert de leefomstandigheden van 650 gezinnen in Kagera, een van de armste gebieden in het noordwesten van Tanzania. Door de families te ondersteunen met voedselzekerheid en een inkomen, kunnen meer kinderen dankzij een goede thuisbasis naar school. Ook werken we daar aan een hogere kwaliteit van het onderwijs. 

Het RISE project zet zich specifiek in voor de armste families in de gemeenschap: gezinnen met alleenstaande moeders, kinderen met een beperking of grootouders die voor de kinderen zorgen omdat de ouders er niet meer zijn. Dit zorgt ervoor dat ze vaak buiten de gemeenschap vallen, waardoor hun kwetsbare positie hetzelfde blijft. Met dit project zetten we ons in om daar verandering in te brengen.

De klim

De top van Mount Meru ligt op 4.566 meter hoogte en biedt een prachtig uitzicht over haar ‘grote zus’: de wereldberoemde Kilimanjaro. Mount Meru is een uitdagende klim, off the beaten track, er komen minder toeristen op af dan op de Kili. Een bijzondere ervaring!

Voor 650 kansarme gezinnen

In Noord-Tanzania helpt VSO 650 kansarme huishoudens. Een specifieke groep kwetsbare gezinnen bestaande uit alleenstaande moeders, gezinnen met kinderen met aids of kinderen met een beperking. En gezinnen waarbij de grootouders de zorg voor de kinderen op zich hebben genomen. Ondervoeding is een groot probleem in Tanzania en in het bijzonder deze gezinnen hebben het moeilijk. Kinderen groeien van kleins af aan niet goed en lopen allerlei achterstanden op. Wij klommen voor een gezonde toekomst voor hen.

 

Voor meer informatie over de challenge of het project kun je contact opnemen met Fernando van der Brug.

Mail: f.vanderbrug@vso.nl

Het RISE-programma verbetert de leefomstandigheden van gezinnen in Kagera, een van de armste gebieden in het noordwesten van Tanzania. Door de families te ondersteunen met voedselzekerheid en een inkomen, kunnen meer kinderen dankzij een goede thuisbasis naar school. Ook werken we daar aan een hogere kwaliteit van het onderwijs.

Binnen RISE werken we samen met boeren, gemeenschappen en scholen. Op die manier:

  • zetten we efficiëntere landbouwtechnieken in om de opbrengst van de oogst te verbeteren en de inkomsten hieruit te verhogen;
  • geven we voorlichting over voedzaam eten en de invloed hiervan op de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van kinderen;
  • verbeteren we de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs, zodat zowel jongens, meisjes als kinderen met een beperking naar school kunnen.

Het is een alomvattend programma waarbij we tegelijkertijd werken aan verschillende zaken die onderling met elkaar samenhangen. Zo is er een analyse gedaan welke gewassen het meest geschikt zijn om te verbouwen in het gebied en zijn er groepen opgericht zodat deelnemende boeren samen hun inkomsten kunnen vergroten.

Meebeslissen over onderwijs

Ouders praten nu in oudercommittee’s mee over de kwaliteits van de school en nieuwe onderwijsmethodes en -hulpmiddelen zijn geïntroduceerd. Door onder meer het oprichten van voetbalteams voor meisjes durven ze meer voor zichzelf op te komen en vormen ze rolmodellen voor anderen in hun gemeenschap.

Voor de armste families 

Het RISE project zet zich specifiek in voor de armste families in de gemeenschap: gezinnen met alleenstaande moeders, kinderen met een beperking of grootouders die voor de kinderen zorgen omdat de ouders er niet meer zijn. Dit zorgt ervoor dat ze vaak buiten de gemeenschap vallen, waardoor hun kwetsbare positie hetzelfde blijft. Met dit project zetten we ons in om daar verandering in te brengen.

Bekijk alle
€ 15 22-04-2020 | 11:43 Aan: RISE to the Challenge – Climbing Mount Meru Lieve Lotti, gefeliciteerd!! We steunen jouw geweldige inzet voor dit mooie stoel met alle liefde! Op de valreep! Liefs van ons viertjes ;-) de familie Eskes
€ 25 19-04-2020 | 07:43 Aan: Be the change you want to see in this world
€ 50 01-04-2020 | 19:06 Aan: Mount Meru 2020 - Challenge accepted!
€ 50 01-04-2020 | 08:58 Aan: Kilimanjaro Meru challenge
€ 200 30-03-2020 | 14:14 Aan: Mount Meru ik lust je rauw Kiwis for VSO