Eindsprint

Normal a658dc669f724f6cb0a6f2cbb10383b6bc24098e
19-01-2020 | 14:49

Nog 54 dagen te gaan en langzaam loopt de teller op. Zowel mijn stappenteller als het inmiddels opgehaalde bedrag voor onderwijs in Tanzania. In maart ga ik de Mount Meru beklimmen, het zusje van de Kilimanjaro. Dit doe ik om geld in te zamelen voor een project van VSO dat via lokale vrijwilligers gezinnen in een van de armste regio's van Tanzania ondersteund.

En dat wordt een hele klim waarvoor enige training zeker noodzakelijk is. Op dit moment vooral door veel te wandelen. Menige zondag is inmiddels in het bos of op klompenpaden door de weilanden besteed. En ik begin eraan te wennen. 20 kilometer op de stappenteller is geen uitzondering meer. Deze week had ik nog weinig gelopen en vanmorgen werd ik vroeg wakker met onrustige benen. Omdat pleegzoon er is en hij als puber natuurlijk andere interesses heeft besloot ik alvast op pad te gaan. Om half 7 stond ik buiten mijn deur. Fris en donker. Misschien klinkt dat niet als de meest ideale omstandigheden voor een wandeling, maar straks zal ik daar ook mee te maken hebben. De ochtend van de klim zullen we al rond 2 uur actief worden om in het donker omhoog te gaan. De zonsopkomst op de top is een beloning waar ik naar uit kijk. Nu alleen duimen voor helder weer. De uren terug naar beneden zullen nog even flink doorbijten zijn na 6 uur omhoog.

Toch zal de uitdaging voor mij niet liggen in de afstand die we moeten lopen, maar in de ijle lucht. Op 4600 meter is de zuurstof duidelijk minder en is hoogte ziekte een reëel risico. In februari begin de “eindsprint” van mijn training door in een hoogtekamer te trainen. Daarmee kan mijn lijf vast een beetje wennen en zich voorbereiden.

De eindsprint qua fondsenwerving gaat nu ook van start. Ik heb me gecommitteerd aan een bedrag van minimaal € 5.000 waarbij ik daarnaast natuurlijk mijn eigen vlucht en verblijf betaal. Inmiddels is 85% (yes!!) hiervan binnen. Een bemoedigend resultaat, maar ik ben er nog niet. Voor het laatste stukje zal ik nog meer “connecties” benaderen. Op basis van mijn reizen naar Gambia en Rwanda afgelopen jaar heb ik in praktijk nogmaals ervaren hoeveel kracht goed onderwijs in zich heeft. Om steun vragen is niet mijn sterkste kant, maar voor een doel als dit, waar ik helemaal achter sta stap ik graag over die drempel heen!

Dus ik zou ook jou bijdrage enorm op prijs stellen: https://kominactie.vso.nl/actie/nynke-runia. Op deze site vind je ook een verdere toelichting op het project en enkele andere korte verhalen.

Vragen? Aarzel niet om me die te stellen!