RISE and shine: help Tanzaniaanse gezinnen uit hun armoede te klimmen!

Alexa Lans
Afgesloten Je kunt niet meer doneren
van totaal € 6.500 (94%)

Image result for english flag   For English, scroll down or watch vlog

Hallo lieve vrienden, familie, collega's, bekenden en onbekenden! In maart 2020 ga ik iets ontzettend gaafs doen, voor een heel mooi doel: samen met 19 andere toffe mensen ga ik de Mount Meru beklimmen, het uitdagende broertje van de Kilimanjaro. Met zijn 4566 meter is Meru behoorlijk indrukwekkend, maar daar zie ik absoluut niet tegenop. We gaan deze uitdaging namelijk aan om in totaal €100.000 in te zamelen, waarmee 650 Tanziaanse gezinnen geholpen kunnen worden. Lees hieronder meer over het hoe en waarom en help mee met een mooie donatie! :)

 

Bekijk hier mijn vlog over het project (english subtitles):

 

Ja, ik help mee!

 

De vicieuze cirkel van armoede

Zo moeder, zo dochter; zo vader, zo zoon. Armoede in Tanzania zorgt ervoor dat veel kinderen kansarm geboren worden, omdat hun ouders deze kansen ook nooit hebben gehad. Natuurlijk wil je het als nieuwe ouders graag beter doen, maar hoe? Je kunt maar een beperkte hoeveelheid gewassen verbouwen in je tuintje, want alles gaat met de hand. Goede zaden zijn duur en nieuwe technieken zijn buiten bereik. Voor het voeden van je gezin ben je volledig afhankelijk van je eigen oogst, die door klimaatverandering vaker mislukt. Als er niet genoeg is, dan moet je kiezen wie van je kinderen vandaag goed te eten krijgt. Daardoor gaan ze vaak met een rommelende maag naar school en kunnen zich dan maar moeilijk concentreren in de klas. Zeker als ze die klas met 70 andere kinderen moeten delen en de docent niet gekwalificeerd is om les te geven. Voordat je het weet en zonder dat je iets hebt kunnen veranderen, worden ook zij weer jonge ouders die tegen beter weten in hopen dat hun kind meer kansen krijgt...

 

De kracht van kennis

Dat is precies de cirkel die we willen doorbreken met project RISE: ‘Raising Income for School Education’. Niet door geld te geven, maar door kennis te delen. Kwetsbare gezinnen worden begeleid in het houden van kleinvee en het onderhouden van een moestuin. Kleine boeren leren een coalitie te vormen om hun oogst met meer winst te kunnen verkopen. Lokale vrijwilligers worden opgeleid om andere mensen in de gemeenschap voorlichting te geven over borstvoeding en gezond leven. Tanzaniaanse docenten krijgen hulp bij het ontwikkelen van hun competenties en beter lesmateriaal. Door vakdeskundigen samen te laten werken met lokale vrijwilligers en overheden, wordt kennis op een duurzame manier overgedragen en vindt er een échte verandering plaats. 

 

Help je mee?

Nee, je hoeft echt niet mee die absurd hoge berg te beklimmen. Wel zou ik het ontzettend tof vinden als je me zou willen sponsoren tijdens deze challenge! Jouw donatie maakt voor 650 Tanzaniaanse gezinnen het verschil tussen een uitzichtloos bestaan en een hoopvolle toekomst. Zij kunnen onze hulp ontzettend goed gebruiken. En het mooie is, dat als jij me steunt om Meru’s top te bereiken, we die hulp ook kunnen geven. Geef wat je kunt missen, alle beetjes helpen. Dankjewel! 

P.S. Alle donaties zijn uiteraard bestemd voor het project en de mensen die zo de hulp krijgen die ze nodig hebben. De kosten voor mijn reis en de klim betaal ik zelf, evenals een mooie projectbijdrage - want na de klim gaan we op bezoek bij de dorpen die we helpen! :) 

----------

Image result for english flag

Dear friends, in March 2020 I'm going to do something awesome for a great cause: together with 19 other inspiring human beings I'll be climbing Mount Meru, the 'smaller brother' of mt Kilimanjaro. With its 4566 meters, Meru is quite impressive, but I'm excited to climb and conquer this giant. Especially because we'll climb it to collect a total of 100.000 euros, that will be used to help 650 Tanzanian families build a bright and healthy future for themselves. Please watch my vlog for more details on the holistic approach our project takes. I'd really appreciate it if you'd support my project and help out these families with a small donation!

Bekijk alle
€ 100 11-03-2020 | 11:10
€ 20 09-03-2020 | 09:13
€ 100 07-03-2020 | 04:41
€ 25 06-03-2020 | 20:47
€ 10 06-03-2020 | 20:34
Bekijk alle

Wie zijn toch die mensen die mee gaan?

06-11-2019 | 18:08 Afgelopen weekend heb ik ze ontmoet: de bijzondere en gezellige mensen die net als ik niet terugdeinzen voor de grote uitdaging die het beklimmen van de Meru is. Het is een heel diverse groep, variërend in leeftijd van 28 tot 74 en met allerlei verschillende achtergronden, kennis en ervaringen. Tijdens een mooie middagwandeling van Bilthoven naar Utrecht leerden we elkaar beter kennen en deden we een aantal oefeningen die we vanaf nu vaker moeten doen. Squatten, strekken, buikspieren, balansoefeningen... ik ontdekte al snel dat er voor mij nog aardig wat werk aan de winkel is op dit gebied. Want voor wie denkt dat het beklimmen van mount Meru 'een eitje' is (zoals ikzelf toen ik me inschreef ;)): dat is het dus niet. De Meru mag dan wel ruim 1000 meter kleiner zijn dan de Kilimanjaro, de beklimming vergt een stuk meer klauterwerk. Heel leuk natuurlijk wel, die uitdaging. En een goede reden om eindelijk eens wat meer te sporten. Hoe dan ook, het was erg leuk om de rest van het team eindelijk te ontmoeten. Ik kijk er enorm naar uit om samen met deze mooie en interessante groep de Meru te bestijgen en tijdens die klim ieders individuele verhaal te ontdekken. Maar eerst: trainen, trainen, trainen. En oja, ook nog een beetje geld in het laatje brengen. Want daar draait het uiteindelijk allemaal om, het helpen van die gezinnen. Heel bijzonder om dit te mogen en kunnen doen.  
Lees meer